30 drept i trafikken så langt i år

30 drept i trafikken så langt i år

Totalt 30 personer har omkommet på norske veger i første kvartal.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Starten på året var tøff, med 23 drepte de to første månedene. I mars mistet vi syv mennesker.

Det viser foreløpige tallene fra Statens vegvesen. I de tre første månedene i fjor, ble 23 mennesker drept i trafikken. Foreløpige data for fjoråret totalt viser de laveste ulykkestallene siden 1947, med 118 drepte.

- Hold fartsgrensen og kjør etter forholdene. Det er rådet som redder flest liv, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Sesongskifte på veiene

- Mange steder er vegene nå frie for snø, tørre og fine. Men husk at det ikke er glatte veger som tar flest liv. Det er fart som tar liv, og farten har en tendens til å øke i takt med gradestokken, sier Ranes.

I 4 av 10 dødsulykker i perioden 2005-2014, var fart medvirkende årsak. Med enkle tiltak kan hver og en av oss påvirke ulykkesstatistikken i positiv retning.

- Trafikksikkerhet er ikke tryllekunst. Husk bilbeltet, kjør rusfritt, hold fartsgrensene, ta hensyn til hverandre og kjør etter forholdene, så skal vi i vegvesenet gjøre det vi kan for å bygge og drifte trygge veger og legge forholdene til rette for trafikksikre valg, sier Ranes.

Høyere risiko på MC

Fra april til juni i fjor, var det 12 motorsyklister som omkom i trafikken, to flere enn i samme periode i 2014. I disse dager er det mange våryre motorsyklister som tar frem tohjulingen.

- Motorsyklistene har ikke hatt den samme positive utviklingen på ulykkesstatistikken som andre trafikantgrupper. I år håper vi på en nedgang. På motorsykkel sitter du utsatt til, og har mye høyere risiko for å bli involvert i en ulykke. Når noe går galt, går det ofte veldig galt, sier Ranes.

Motorsyklistenes egen organisasjon, NMCU, har sammen med Statens vegvesen laget en egen strategi for å bedre trafikksikkerheten for motorsyklister. MC-strategien finner du her

- MC-ferdighetene kan være rustne etter en lang vinter. I tillegg er ikke bilistene vant til å måtte dele vegen med tohjulinger. Da er det viktig at vi alle tar det med ro, og sørger for å se og bli sett, sier Ranes.

SYSTEM/ 9. april 2019

Lanserer smart og sikkert styresystem som styrer alt utstyr på lastebilen

Etter et par år med utvikling og harde tester er Mählers nye proporsjonale styresystem MC3 nå klart til lansering. Systemet er utviklet for mykere, sikrere og mer intuitiv styring av både plog, høvelblad, spreder og tippflak. MC3 er bygd for fjernsupport; via mobilnettet kan man koble opp styresystemet og få teknisk support, uavhengig av hvor man befinner seg. MC3 oppfyller dessuten den nyeste og ledende maskinsikkerhetsstandarden, EN ISO 13849, og er dermed et av de sikreste styringssystemene på markedet for veivedlikeholdsprodukter. Les hele saken

LOGISTIKK/ 8. april 2019

Satser på bærekraftig vekst

Dachser rapporterte en betydelig vekst også for 2018. Logistikkleverandøren økte nettoomsetningen med 5,5 prosent til 5,57 milliarder euro. I likhet med året før økte antall forsendelser med 2,5 prosent, til 83,7 tonn, og antall tonn økte med 3,0 prosent, til 41,3 tonn. Med totalt 30 609 ansatte, en økning på 1511 fra året før, er Dachsers arbeidsstyrke større enn noen gang. Les hele saken

Til toppen