ABB leverer lading til elbusser på Lillehammer.
ABB leverer lading til elbusser på Lillehammer. (Foto: Volvo Bussar)

Bidrar til grønt skifte med elbusslading i Oppland

Oppland fylkeskommune tester ut batterielektriske busser fra Volvo på Lillehammer som et av virkemidlene for å bli klimanøytralt fylke i 2025.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

ABB leverer en av sine 150 kilowatts «plugginn» depot-ladere for to Volvo 7900 elbusser som skal testes ut på Lillehammer. Selv om det ruller mange elbusser globalt, er det begrenset erfaring fra steder med Lillehammers kjølige klima og topografiske forhold, som kan påvirke batteriets egenskaper og bussens energibehov.

– Det er et spennende testprosjekt som viser at også mindre norske byer, med kjølig innlandsklima og kupert terreng, satser på kollektiv nullutslippstransport som et bidrag til det grønne skiftet, sier Steffen Waal, administrerende direktør ved ABB i Norge.

Gir erfaring med elbuss

Prosjektet vil gi svar på om det er mulig å innføre batterielektriske busser på bybusslinjene på Lillehammer og andre tilsvarende områder i Oppland ved framtidige kjøp av transporttjenester.

– For å tilegne oss denne kunnskapen ønsker vi å teste to elektriske busser over to år. Informasjonen vi får vil gi oss en pekepinn på om det er gjennomførbart å satse på elbusser i Lillehammer i framtiden, sier leder av Opplandstrafikk, Eirik Strand. - Testperioden vil gi oss viktig innsikt om valg av teknologi, stabilitet og miljøgevinst. Kunnskapen vil være nyttig å ha før eventuelle anskaffelser i framtiden.

Volvo-elbussene på tolv meter er utstyrt med batteripakker på 200 kWh og settes inn på fire bybusslinjer på Lillehammer våren 2019. Depot-laderen er utstyrt med to ladebokser slik at begge bussene kan tilkobles samtidig mens ladingen styres og overvåkes av hovedsystemet. Tilkobling til elbussene gjøres med CCS2 (Combined Charging System Type 2) med hurtiglading av likestrøm.

Smart serviceløsning

ABBs leveranse til Volvo Norge AS inkluderer serviceavtale for drift av ladesystemet. Depot-laderen inngår i ABB AbilityTM-porteføljen av oppkoblede løsninger, selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil.

– Det gir god innsikt i bruksmønsteret, bedre styring, maksimal oppetid, økt effektivitet og optimal drift av elbussene i prosjektet, forteller Waal i ABB.

ABB leverer ladeløsninger for elbusser i blant annet Akershus, Buskerud og Trondheim. Selskapet er også ledende på hurtiglading av elbiler, med blant annet nærmere 800 installasjoner i Norge.

Fortune Magazine rangerte nylig ABB på åttende plass på listen over selskaper som forandrer verden, for fremskrittene innen elektrisk transport og elbillading.

SYSTEM/ 9. april 2019

Lanserer smart og sikkert styresystem som styrer alt utstyr på lastebilen

Etter et par år med utvikling og harde tester er Mählers nye proporsjonale styresystem MC3 nå klart til lansering. Systemet er utviklet for mykere, sikrere og mer intuitiv styring av både plog, høvelblad, spreder og tippflak. MC3 er bygd for fjernsupport; via mobilnettet kan man koble opp styresystemet og få teknisk support, uavhengig av hvor man befinner seg. MC3 oppfyller dessuten den nyeste og ledende maskinsikkerhetsstandarden, EN ISO 13849, og er dermed et av de sikreste styringssystemene på markedet for veivedlikeholdsprodukter. Les hele saken

Til toppen