Dette vil elbilister betale for lading - og så mye koster det

Dette vil elbilister betale for lading - og så mye koster det

Billig hjemmelading om natten er fortsatt elbilenes melk og brød, men driftskostnadene er fortsatt lave ved jevnlig bruk av hurtiglading.

  • Miljø
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Betalingsviljen blant de spurte elbilistene i den siste undersøkelse, Elbilisten 2017, er imidlertid ikke helt på dagens faktiske prisnivå. I undersøkelsen betalingsviljen testet blant medlemmene, både med hensyn til prisen per kWh ved normal- og hurtiglading.

Moderne elbiler bruker typisk 10-20 kWh/100 km (avhengig av størrelse). Det betyr altså at det koster 10−20 øre å kjøre en kilometer.

- Dersom man benytter hurtiglading til de lengre turene og lader hjemme til daglig, blir de totale driftskostnadene fortsatt langt lavere enn ved bruk av fossile drivstoff. Hurtiglading koster i dag typisk 2,50 kroner pr. minutt, eller 3−5 kroner per kilowattime (kWh), sier senior kommunikasjonsrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening

Ved hjemmelading er prisen normalt under 1 krone, og det er også utgangspunktet for prisingen på offentlig normallading (se betalingsvilje i vedlagte tabell).

Halve kostnaden av nøysom fossilbil

- Hurtigladekostnaden avhenger av en rekke faktorer, men viktigst er årstid, batteriets størrelse og driftstemperatur. Jo større batteri, jo raskere går hurtiglading - litt enkelt forklart. Om vinteren, hvis batteriet er kaldt, kan det bli vesentlig tregere og dyrere hurtiglading, sier Frydenlund, som jevnlig tar stikkprøver av hurtigladefart under elbiltestene du finner på elbil.no.

Under en test han gjorde av Hyundai IONIQ nylig, leverte hurtigladeren tett på makseffekten (50 kW DC) hele veien fra 28 til 93 prosent ladestatus.

- Hurtigladingen tok en halvtime. Da ble prisen per kWh 3,75 kroner, og det er fortsatt bare halvparten av milkostnaden for en nøysom fossilbil. Det er absolutt verdt å huske på når man er ute på lengre turer med elbilen, sier Frydenlund, som understreker at Elbilforeningen selvsagt gir gode råd til medlemmene om hvordan man sikrer mest mulig rask og effektiv lading.

KJØRETØY/24. mai 2018

En lastebil lastet med fremtidens hydraulikk

– Med Rexroth Roadshow kommer vi ut til våre kunder og får lokalt anledning til å vise frem det ypperste av tekniske løsninger og innovative produkter. Vi ser frem til noen spennende sparringsdager med våre kunder, sier Thomas Solvang, divisjonssjef for industrielle applikasjoner ved Bosch Rexroth. Les hele saken

Til toppen