Dräger alkolås IL7000.
Dräger alkolås IL7000. (Foto: KGK)

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer inkludert monteringsanvisning om bruk av alkolås på nye biler innen 2021. Målet er å bidra til å halvere antall dødsulykker i trafikken. Det er bladet Autocar som nylig setter fokus på EUs sikkerhetsliste som består av alkolås, automatisk nødbrems, trøtthetsvarsler, svart boks, automatisk nødblink, intelligent fartsholder, fil-assistent, bedre fotgjengerbeskyttelse, ryggekamera og sensorer, bedre passasjerbeskyttelse og forbedrede sikkerhetsbelter.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

– De siste årene har omtrent 26.000 omkommet hvert år på veier i EU. Målet er å redusere dette til 13.000, og samtidig halvere antall alvorlige skader innen 2030, sier Christian Salvesen, prosjektansvarlig for trafikksikkerhet og Dräger Alkolås hos KGK i Norge. Alkolås fungerer så enkelt som at sjåføren må blåse i et alkometer, for å få startet bilen. Nå ønsker EU at dette skal være på plass god veiledning og monteringsanvisning i alle personbiler innen 2021. Siden 2010 har dødsfallene på veier i EU-sonen blitt redusert med 20 prosent. Likevel erkjenner Europa-kommisjonen at det ikke har vært noe vesentlig nedgang siden 2013.

De nye tiltakene forventes å redde livene til 10.500 mennesker og forhindre anslagsvis 59.600 alvorlige skader innen 2030 skriver Autocar.

– Dräger Alkolås er den mest brukte alkolåsen i Norge i dag. Alkolåsen er et trafikksikkerhetstiltak som skal bidra til å forhindre kjøring med promille. Salvesen forteller at de har levert Dräger alkolås til flere taxi, buss- og transportselskap som allerede har innmontert utstyret i sine kjøretøy. Med EU sitt nye forslag om monteringsanvisning vil vi enkelt kunne innmontert alkolås i samtlige biler. Dette er en veldig spennende utvikling for oss i KGK, sier Christian Salvesen.

Bedre trafikksikkerheten i Norge

Alkolåsen er en enkel teknisk løsning, som kobles til kjøretøyet slik at det ikke er mulig å kjøre hvis sjåføren er påvirket av alkohol.

Beslutningen fra samferdselsdepartementet om innføring av alkolås i Norge for busser og minibusser kom etter ønske fra Stortinget. Videre er det et viktig tiltak også i Statens vegvesen 136 målrettede trafikksikkerhetstiltak gjennom Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg 2018-2021.

– I planen blir montering av alkolås trukket frem som et av tiltakene som kan bidra aktivt til å bedre trafikksikkerheten i Norge, sier Christian Salvesen. Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet er utarbeidet av Statens vegvesen, politiet,

Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunene og syv storbykommuner. I tillegg har en rekke øvrige aktører gitt innspill til planen. Nå ser vi også at EU ønsker alkolås for å øke trafikksikkerheten, sier Salvesen.

AUTONOM SKIPSFART/22. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

VONGTOG/21. februar 2019

– Skjerp kravene og få farlige vogntog bort fra veiene

Et stort flertall nordmenn mener kravene til vogntog bør skjerpes, viser en ny NAF-undersøkelse. I tillegg bør transportfirmaer og de som kjøper transporttjenester holdes medansvarlig for sikkerheten. – Vi kan ikke leve med utryggheten folk opplever med farlige vogntog, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF. Les hele saken

Til toppen