Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet.
Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet. (Illustrasjon: Statens vegvesen)

Førerkort på mobile enheter

Fra i høst kan du laste ned digitalt førerkort på din mobile enhet.

  • digitalisering
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Vegvesenet utvikler stadig digitale tjenester for at folk skal få ordnet med førerkort og kjøretøy hjemme i stedet for å bruke tid på en trafikkstasjon. Nå kommer også digitalt førerkort.

Det digitale førerkort vil kunne gi bedre ID-kontroll gjennom mulighet til å forstørre bilde og kommunikasjon mot førerkortregisteret.

– Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet. Da slipper du å betale gebyr hvis du blir stoppet i kontroll. Men det digitale førerkortet er kun gyldig i Norge, understreker Synnøve Vebostad i Statens vegvesen som leder Førerkortkontoret.

Norden først i Europa

Norden er først ute i Europa, men andre løsninger er valgt blant annet i Estland som har en løsning hvor politiet/kontrollmyndighet sjekker gyldig førerkort ved oppslag i registrene. (Enkelte stater i USA har lansert langt tidligere enn Norden).

Vegvesenet kjører raskt i de digitale svingene og blir blant de første med digitalt førerkort.

– Norden er først ute i tillegg til noen stater i USA: Finnene skal rulle ut til våren, vårt kommer i høst og danskene er også i gang å utvikle et digitalt førerkort, sier Vebostad.

Flere forslag

Høringen omhandler ellers flere forslag som skal gjøre det enklere å fornye førerkort: Blant annet anbefaler Vegvesenet at de som oppfyller helsekravene kan vente til de er 80 år med å levere helseattest – mot 75 år i dag.

– Det gjør at rundt 35 000 75-åringer vil slippe å oppsøke lege for å få helseattest og fornye førerkortet på trafikkstasjon til neste år. Det sparer både den enkelte, myndighetene og miljøet, sier Vebostad.

LOGISTIKK/14. mai 2019

Oslo City Hub er åpnet

Logistikkleverandøren DB Schenker åpnet 8. mai sitt første distribusjonssenter for utslippsfri distribusjon i Oslo, den nye Oslo City Hub. Den sentralt beliggende nye terminalen vil redusere CO2-utslippene av by distribusjon med 80% ved hjelp av elektriske biler og e-sykler. Oslo City Hub er en del av Electric City, Oslo by sin feltaktivitetssatsing knyttet til byens status som Europas Miljøhovedstad 2019. Les hele saken

Til toppen