Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet.
Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet. (Illustrasjon: Statens vegvesen)

Førerkort på mobile enheter

Fra i høst kan du laste ned digitalt førerkort på din mobile enhet.

  • digitalisering
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Vegvesenet utvikler stadig digitale tjenester for at folk skal få ordnet med førerkort og kjøretøy hjemme i stedet for å bruke tid på en trafikkstasjon. Nå kommer også digitalt førerkort.

Det digitale førerkort vil kunne gi bedre ID-kontroll gjennom mulighet til å forstørre bilde og kommunikasjon mot førerkortregisteret.

– Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet. Da slipper du å betale gebyr hvis du blir stoppet i kontroll. Men det digitale førerkortet er kun gyldig i Norge, understreker Synnøve Vebostad i Statens vegvesen som leder Førerkortkontoret.

Norden først i Europa

Norden er først ute i Europa, men andre løsninger er valgt blant annet i Estland som har en løsning hvor politiet/kontrollmyndighet sjekker gyldig førerkort ved oppslag i registrene. (Enkelte stater i USA har lansert langt tidligere enn Norden).

Vegvesenet kjører raskt i de digitale svingene og blir blant de første med digitalt førerkort.

– Norden er først ute i tillegg til noen stater i USA: Finnene skal rulle ut til våren, vårt kommer i høst og danskene er også i gang å utvikle et digitalt førerkort, sier Vebostad.

Flere forslag

Høringen omhandler ellers flere forslag som skal gjøre det enklere å fornye førerkort: Blant annet anbefaler Vegvesenet at de som oppfyller helsekravene kan vente til de er 80 år med å levere helseattest – mot 75 år i dag.

– Det gjør at rundt 35 000 75-åringer vil slippe å oppsøke lege for å få helseattest og fornye førerkortet på trafikkstasjon til neste år. Det sparer både den enkelte, myndighetene og miljøet, sier Vebostad.

KOLLEKTIVTRANSPORT/19. mars 2019

Byvekstavtale for Trondheimsområdet klar

15.mars ble utkastet til byvekstavtale for Trondheimsområdet undertegnet. Målet med avtalen er at vekst i persontrafikken skal skje med kollektivtrafikk, sykkel eller gange. -Det har vært et stort fokus på jernbanens rolle og muligheter i dette arbeidet, sier leder for regional samhandling i Midt- og Nord-Norge, Anne Skolmli. Les hele saken

LOGISTIKK/18. mars 2019

Utnevnt til ny administrerende direktør DHL Express Europe

DHL Express har utnevnt Alberto Nobis som ny administrerende direktør for Europa. Nobis var Global CFO for DHL Express fra 2009 til 2012, før han flyttet tilbake til sitt hjemland Italia i 2013. Som administrerende direktør for DHL Express Italia bidro Alberto Nobis til å drive divisjonens vekst i det italienske markedet. Fra 1. januar 2019 har han tatt over ansvaret for Express Europe etter John Pearson, som ble Global CEO for DHL Express. Les hele saken

Til toppen