Skjerper kravene til dem som utfører EU-kontroll.
Skjerper kravene til dem som utfører EU-kontroll. (Foto: Therese Marienborg Lindseth)

Lanserer nye tjenester for kontrollører og verksted

Nye krav til godkjenning av kontrollører som jobber med EU-kontroll.

  • Kjøretøy
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk
 

– Bakgrunnen er nye krav til personlig godkjenning av alle kontrollørene som utfører EU-kontroll, forteller Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

Alle som utfører EU-kontroll må heretter ha en personlig godkjenning, det krever nytt regelverk som har bakgrunn i et EU-direktiv. For å få godkjenning må kontrollørene dokumentere grunnkompetanse og levere politiattest i tillegg til å gjennomføre opplæring.

Overgangsordninger fram til 1. oktober 2021

De som allerede jobber som kontrollører og som er meldt inn av arbeidsgiver, er i en overgangsordning frem til 1. oktober 2021. Innen den tid må de gjennomføre opplæring og levere politiattest som dokumenterer tilfredsstillende vandel. Først da oppnår de personlig godkjenning for den kjøretøytypen de kontrollerer i dag.

I framtida blir det annerledes. Fra 1. oktober kreves fagbrev for å bli ansatt som kontrollør. Nye kontrollører må også gjennomføre et mer omfattende opplæringsløp.

En tjeneste er for kontrollørene

– I den nye tjenesten på dinside kan kontrollørene nå gå inn for å sjekke om de er registrert på overgangsordning, og hva som gjenstår for å få godkjenningen, sier Halvorsen.

Han forteller at fordelen med godkjenningsordningen er å sikre likere kontroller og vurderinger hos de ulike kontrollorganene.

Den andre for de som driver opplæring

Flere kursarrangører er godkjent for å drive opplæring av kontrollørene.

– Nå lanserer vi også en tjeneste på dinside der kursarrangørene logger inn og registrerer alle som har gjennomført opplæring og oppnådd læremålene på de ulike kursene, sier Halvorsen.

TRANSPORTNÆRINGEN/19. februar 2019

Korleis skal vi løyse framtidas transportutfordringar

– Digitalisering og autonomi brukt på rett måte kan skape ein betre reisekvardag, effektivisere næringstransporten og hjelpe oss å nå andre viktige mål i transportpolitikken. Teknologi vil også vere avgjerande for å oppnå utslippskutt. Eg er difor glad for at vi gjennom Transport21 no samlar flinke og engasjerte folk som kan gje oss råd om korleis vi best kan innrette innsatsen for forsking og innovasjon i samferdselssektoren, seier samferdselsminister Jon Georg Dale. Les hele saken

Til toppen