ABB leverer styrings- og kraftsystem tilpasset fremtidens energibærere til to Statoil-skytteltankere som blant annet skal i drift i Nordsjøen.
ABB leverer styrings- og kraftsystem tilpasset fremtidens energibærere til to Statoil-skytteltankere som blant annet skal i drift i Nordsjøen. (Illustrasjon: ABB)

Levere fremtidsrettede løsninger som skal gi lavere utslipp

Samsung Heavy Industries har tildelt ABB i Norge oppdraget å levere fremtidsrettede løsninger som skal gi bedre effektivitet og lavere utslipp enn tilsvarende fartøy, for to nye skytteltankskip som skal i drift for Statoil i Nordsjøen og nærliggende områder.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

De spesialbygde DP2-bøyelasterne (dynamisk posisjonering klasse 2, som kan håndtere én teknisk feil uten systemsvikt) utstyres med omfattende styrings- og kraftløsninger fra ABB, inkludert selskapets likestrømbaserte og prisvinnende kraftdistribusjonssystem Onboard DC GridTM. Kraftdistribusjonssystemet er utviklet hos ABB i Norge og er ekstra fleksibelt og velegnet for integrasjon av hastighetsstyrte generatorer, energilagring og nye energikilder som brenselsceller.

De to tankskipene med dobbelt kjøl på 125 000 tonn dødvekt skal leveres av det sørkoreanske verftet Samsung Heavy Industries i 2019. Skipene er bestilt av AET, et av verdens ledende petroleums- og kjemikalierederier. De skal benyttes for transport av olje fra Statoils oljefelt på norsk og britisk kontinentalsokkel til landbaserte terminaler.

– Skytteltankerne er bygget for en levetid på 30 år i Nordsjøen med de tøffeste værforhold. De er robuste, konkurransedyktige og fremtidssikret mot forventede miljøkrav blant annet ved å være forberedt for nye energikilder og –bærere, sier Sindre Sætre, leder for marinevirksomheten ved ABB i Norge.

Over ti prosent reduksjon

ABBs integrerte kraft- og automatiseringsløsninger vil spille en nøkkelrolle for å sikre at de nye fartøyene oppnår høy drivstoffeffektivitet. En skytteltanker av tilsvarende tonnasje vil normalt bruke 8000-9000 tonn drivstoff årlig, mens ABBs løsninger kan bidra til årlige innsparinger på opptil 1000 tonn, eller mer enn ti prosent. 

Når tankerne settes i drift, vil de kobles til ABBs samhandlingssentre (Collaborative Operations Centers), blant annet på Billingstad utenfor Oslo. Samhandlingssentrene overvåker ytelsene i ABB-utstyret om bord og kan forutse kommende problemer og bidra til feilsøking dersom noe uforutsett inntreffer. ABB estimerer at dette reduserer serviceoppdrag om bord med opptil 70 prosent samtidig som kostnader i dokk kan halveres, da serviceingeniører, utstyr, verktøy og/eller komponenter kan være på plass fra starten av oppdraget.

llustrasjon av ABBs likestrømsbaserte kraftsystem Onboard DC Grid på de nye skytteltankerne. Illustrasjon: ABB

Kraftsystemet om bord skal styres av ABBs integrerte kraft- og energistyringssystem som kan sørge for at de strømproduserende generatorene kan kjøre på variabel hastighet på en optimal måte. Dette i motsetning til konvensjonelle vekselstrømsystemer, hvor generatorene kjører på fast hastighet uavhengig av kraftbehovet om bord. Det fører til unødvendig motorslitasje og dårlig drivstoffeffektivitet ved lave laster.

Det integrerte kraft- og energistyringssystemet vil sammen med ABBs integrerte styrings- og overvåkingssystem sette mannskapet i stand til å operere skipets framdrift og dynamiske posisjonering med minimalt drivstofforbruk.

Elektrifisering, digitalisering, oppkobling

Både hoved- og hjelpemotorene på skytteltankerne kan kjøres på to typer drivstoff, in

Twin-totaktsmotorer fungerer som hovedkraftkilde og benytter kraftsystemet Onboard DC Grids akselgeneratorløsning for alle operasjoner. Kombinasjonen resulterer i lavere drivstofforbruk og derfor reduserte utslipp sammenlignet med det tradisjonelle alternativet som baserer seg på firetakts hjelpemotorer.

– Det er opplagt at neste generasjons skip, elektrifiserte, digitale og oppkoblede, byr på en lys fremtid for likestrømbasert, elektrisk fremdrift, forteller John Olav Lindtjørn, global produktsjef for ABBs Onboard DC Grid.

SAMFERDSEL/15. mai 2019

El-ferger bedre enn bro og tunnel?

– Det er grunn til å reise spørsmålet om hvorvidt el-ferger kan være et bedre alternativ enn kostbare broer og tunneler i tiden som kommer. Se bare på den såkalte «fergefri» kystvegen fra Stavanger til Trondheim. Det kan kanskje finnes bedre alternativer. Les hele saken

LOGISTIKK/14. mai 2019

Oslo City Hub er åpnet

Logistikkleverandøren DB Schenker åpnet 8. mai sitt første distribusjonssenter for utslippsfri distribusjon i Oslo, den nye Oslo City Hub. Den sentralt beliggende nye terminalen vil redusere CO2-utslippene av by distribusjon med 80% ved hjelp av elektriske biler og e-sykler. Oslo City Hub er en del av Electric City, Oslo by sin feltaktivitetssatsing knyttet til byens status som Europas Miljøhovedstad 2019. Les hele saken

KJØRETØY/13. mai 2019

Populær modell blir igjen tilgjengelig i Norge

Volvo lanserer nå det ekstra store Globetrotter XXL førerhuset som første gang ble tatt frem for Australia i 2008. Dette ble tilgjengelig på Volvo FH i 2009 og det ble totalt levert 159 FH med XXL – førerhus i FH Classic-serien i Norge den gangen. Nå lanseres dagens Volvo FH-modell med det spesielle førerhuset. Les hele saken

Til toppen