ABB leverer felles hurtigladeløsninger til 35 batterielektriske busser fra ulike produsenter til storsatsingen på utslippsfri kollektivtransport i Trondheim.
ABB leverer felles hurtigladeløsninger til 35 batterielektriske busser fra ulike produsenter til storsatsingen på utslippsfri kollektivtransport i Trondheim. (Foto: ABB)

Leverer hurtiglading til landets største elbussprosjekt

Leveransen på hurtigladesystemer for 35 batterielektriske busser av ulike fabrikat gjør Trondheim ledende på utslippsfri kollektivtransport.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

ABB leverer åtte HVC 450P hurtigladeløsninger, hver på 450 kilowatt, til Trøndelag fylkeskommune. Tide Buss skal kjøre 25 Volvo 7900 og 10 Heuliez GX 437 helelektriske busser, sistnevnte leddbusser, på fire linjer på 12 til 15 km fra høsten 2019. Dette er et av de første store kommersielle elbussnettverk hvor forskjellige busser benytter samme ladeløsninger.

– Samarbeidet med ABB gjør at vi kan levere en pålitelig løsning med høy kvalitet hvor batterielektriske busser fra ulike produsenter deler på ladeinfrastrukturen. Ut over stordriftsfordeler og god avkastning på investeringen støtter samarbeidet vår satsing på å levere førsteklasses transporttjenester i regionen, forteller Per Olav Hopsø, leder i hovedutvalget for transport i Trøndelag fylkeskommune.

Med den fleksible hurtigladeinfrastrukturen for batterielektriske busser er byen godt rustet for en bærekraftig vekst i kollektivtrafikken.

- Steffen Waal

– Med hjelp av innovative selskaper som ABB blir offentlig transport i Trondheim utslippsfri i 2019.

Utslippsfri massetransport

Pantografladerne installeres ved endestasjonene på de fire busslinjene og kan lade batteriene på tre til seks minutter. De følger OppCharge-standarden, som gjør at ulike elbusser kan lades med det samme systemet.

– Vi er stolte over å samarbeide med Trøndelag fylkeskommune, som nå sørger for utslippsfri massetransport i Trondheim. Med den fleksible hurtigladeinfrastrukturen for batterielektriske busser er byen godt rustet for en bærekraftig vekst i kollektivtrafikken. Det er et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier Steffen Waal, administrerende direktør ved ABB i Norge.

Laderne inngår i ABB Ability-porteføljen av oppkoblede løsninger. Det gir god innsikt i bruksmønsteret, bedre styring, maksimal oppetid, økt effektivitet og optimal drift. I leveransen inngår ti års drift og vedlikehold av laderne.

Hurtigladerne skal leveres i februar 2019 og skal etter planen være i full drift fra august 2019, på disse linjene:

  • Dragvoll-sentrum-Marienborg/Øya (linje 12)
  • Romolslia-sentrum-Strindheim (linje 20)
  • Vikåsen-Singsaker-sentrum-Brattøra (line 25)
  • Flatåsen-Tonstadkrysset (linje 40)

KOLLEKTIVTRANSPORT/19. mars 2019

Byvekstavtale for Trondheimsområdet klar

15.mars ble utkastet til byvekstavtale for Trondheimsområdet undertegnet. Målet med avtalen er at vekst i persontrafikken skal skje med kollektivtrafikk, sykkel eller gange. -Det har vært et stort fokus på jernbanens rolle og muligheter i dette arbeidet, sier leder for regional samhandling i Midt- og Nord-Norge, Anne Skolmli. Les hele saken

LOGISTIKK/18. mars 2019

Utnevnt til ny administrerende direktør DHL Express Europe

DHL Express har utnevnt Alberto Nobis som ny administrerende direktør for Europa. Nobis var Global CFO for DHL Express fra 2009 til 2012, før han flyttet tilbake til sitt hjemland Italia i 2013. Som administrerende direktør for DHL Express Italia bidro Alberto Nobis til å drive divisjonens vekst i det italienske markedet. Fra 1. januar 2019 har han tatt over ansvaret for Express Europe etter John Pearson, som ble Global CEO for DHL Express. Les hele saken

Til toppen