MAN fornyer D08-serien

MAN fornyer D08-serien

MAN foretar nå en kraftig fornyelse av motorserien D08. Viktigste nyhet er at verken de fire- eller seks-sylindrede motorene heretter har eksos-resirkulering, EGR. I lastebilseriene TGL og TGM er det altså «SCRonly» som gjelder.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Det er en videreutvikling av SCR-teknologien (Selective Catalytic Reduction) som gjør at MAN nå kan droppe EGR. Eksos-etterbehandlingen skjer nå ved hjelp av DOC (Diesel Oxidation Catalyst) etterfulgt av DPF (Dieselpartikelfilter) og SCR-katalysator. Denne kombinasjonen blir også kalt SCRT-system.

Det er flere fordeler med denne løsningen. Uten EGR blir motorene enklere med færre komponenter. Det forenkler vedlikeholdet, men gir også en vektbesparelse, alt etter motorvariant fra 37 til 103 kg. Uten resirkulering av eksosen kan forbrenningen gjøres enda mer effektiv. Det betyr lavere drivstofforbruk, inntil 5% i typisk distribusjonskjøring. Ettersom man unngår gjenbruk av eksos, blir dessuten belastningen på partikkelfilteret mindre. Uten EGR går dessuten hele eksosmengden gjennom turboen. Turboen får dermed økt effektivitet og kan gjøres mindre, samtidig som man klarer seg fint med en enkel entrinns-løsning.

Nye effekter/dreiemoment

Oppgraderingen av D08-serien innebærer også at noen av motorene får endret effekt og dreiemoment. Den minste fire-sylindrede motoren får nå 160 hk og et største dreiemoment på 600 Nm (økning på 10 hk/30 Nm), mens den neste motorvarianten får 190 hk og 750 Nm (økning på 10 hk/50 Nm). Den største fire-sylindrede varianten beholder effekt og dreiemoment på 220 hk/850 Nm.

Den minste seks-sylindrede motoren beholder effekten på 250 hk, men dreiemomentet øker med 50 Nm til 1050 Nm. Effekt og dreiemoment er uendret på motoren med 290 hk/1150 Nm. Den største varianten har fått effekten redusert med 20 hk, men beholder dreiemomentet på 1250 Nm.

TGL-serien (7,5 – 12 tonn) leveres med motorvarianter fra 160 til 250 hk, mens TGM (13 – 26 tonn) kan utstyres med motorer fra 250 til 320 hk.

Motoroversikt

D0834, fire-sylindret, 4,6 liter

160 hk, 600 Nm, for TGL

190 hk, 750 Nm, for TGL

220 hk, 850 Nm, for TGL

D0836, seks-sylindret, 6,9 liter

250 hk, 1050 Nm, for TGL og TGM

290 hk, 1150 Nm, for TGM

320 hk, 1250 Nm, for TGM

Tilleggsaggregater og girkasser

Den enklere motorkonstruksjonen gir nå større påbygningsmuligheter for tilleggsaggregater, som kjøleaggregat, retarder og kraftuttak.

Med forbedrede motorer kommer også forbedrede automatiserte girkasser. Både 6- og 12-trinnskassene har fått funksjonen Idle Speed Driving som innebærer at man kan kjøre i gang på tomgang, og kjøretøyet kryper forover uten at sjåføren trenger å gi gass. 12-trinnskassene har i tillegg fått såkalt Speed Shifting med ekstra raskt girskift mellom de tre høyeste girtrinnene. 12-trinnsvariantene har også fått frirulling, EfficientRoll.

SOFTWARE/13. juli 2018

Bruker teknologi for å effektivisere flyplassdriften

Etter at Widerøe Ground Handling inngikk avtalen om å overta store deler av bakkevirksomheten til SAS, trengte de et felles støttesystem for å håndtere driften på best mulig måte. Med bistand fra Lexit Group har de kommet frem til en optimal løsning. Les hele saken

ALKOLÅS/11. juli 2018

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer inkludert monteringsanvisning om bruk av alkolås på nye biler innen 2021. Målet er å bidra til å halvere antall dødsulykker i trafikken. Det er bladet Autocar som nylig setter fokus på EUs sikkerhetsliste som består av alkolås, automatisk nødbrems, trøtthetsvarsler, svart boks, automatisk nødblink, intelligent fartsholder, fil-assistent, bedre fotgjengerbeskyttelse, ryggekamera og sensorer, bedre passasjerbeskyttelse og forbedrede sikkerhetsbelter. Les hele saken

KOLLEKTIVTRANSPORT/10. juli 2018

Regjeringen følger opp Nasjonal transportplan med ny handlingsplan for kollektivtransport

– Bedre kollektivløsninger vil gi folk flest bedre mobilitet og større fleksibilitet i hverdagen. I byene kan bedre kollektivløsninger bidra til å gjøre privatbilen overflødig for mange. Derfor har vi prioritert kollektivtransporten høyt i Nasjonal transportplan, og derved kan en rekke byer øke sin lokale satsing på kollektivtrafikk kraftig. Les hele saken

Til toppen