Nytt system for sanntidsinformasjon til kollektivnettet i Trøndelag
(Foto: AtB)

Nytt system for sanntidsinformasjon til kollektivnettet i Trøndelag

FARA har signert en kontrakt med AtB om å levere et nytt system for sanntidsinformasjon til kollektivnettet i Trøndelag. Avtalen gjelder i første omgang transportmidler, holdeplasser og stasjoner i Stor-Trondheim, med opsjon på videre utvidelse til resten av fylket, inkludert hurtigbåt og ferge.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Løsningen for sanntidsinformasjon vil gi kollektivreisende nøyaktig informasjon om ankomst og avreise gjennom skjermer på holdeplasser og ombord transportmidlene, samt opprop. I tillegg vil transportmidlene bli utstyrt med nye sjåførterminaler, som er integrert med de audiovisuelle løsningene og passasjertelling. Systemet benytter den nye bransjestandarden “ITxPT” og prosjektet er svært tidlig ute og blir et av de første som leveres i henhold til denne standarden i Norge.

– ITxPT står for Informasjonsteknologi for kollektivtrafikk (Information Technology for Public Transport) og er en europeisk standard. Det gjør at løsninger enkelt kan integreres med eksisterende maskinvare og at ulike systemer lettere snakker sammen, sier administrerende direktør i FARA, Ørjan Kirkefjord.

I tillegg til sanntidsinformasjon skal FARA også levere trafikklysstyring til kollektivnettet, som vil gi aktiv prioritering av buss og trikk i lyskryss.

– Det er viktig for oss å kunne tilby god og riktig informasjon til våre kunder. Vi vil i stor grad involvere brukerne før oppstart for å best mulig kunne tilpasse systemet for våre reisende, sier Janne Sollie, administrerende direktør i AtB.

– Vårt mål i FARA er å gjøre kollektivreisen så enkel som mulig. Gjennom våre sanntidsløsninger håper vi å gjøre det lettere for reisende å velge kollektivtransport. Vi er veldig glade og stolte over å levere dette til innbyggerne i Trondheim, som også er der vi selv holder til, sier Kirkefjord.

Den nye sanntidsløsningen skal implementeres i forbindelse med nytt kollektivsystem i Trøndelag fra august 2019. FARA har levert IT-løsninger for kollektivtrafikk til Trøndelag siden 2008.

SMART TRANSPORT/20. februar 2019

Ford tester unikt transportsystem for mindre kø og forurensing

Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk. Les hele saken

TRANSPORTNÆRINGEN/19. februar 2019

Korleis skal vi løyse framtidas transportutfordringar

– Digitalisering og autonomi brukt på rett måte kan skape ein betre reisekvardag, effektivisere næringstransporten og hjelpe oss å nå andre viktige mål i transportpolitikken. Teknologi vil også vere avgjerande for å oppnå utslippskutt. Eg er difor glad for at vi gjennom Transport21 no samlar flinke og engasjerte folk som kan gje oss råd om korleis vi best kan innrette innsatsen for forsking og innovasjon i samferdselssektoren, seier samferdselsminister Jon Georg Dale. Les hele saken

Til toppen