Setter søkelyset på framtidens infrastruktur

Setter søkelyset på framtidens infrastruktur

Teknologidagene 2017 presenterer 25 spennende fagkonferanser over fem dager fra 23.-27. oktober i Trondheim.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Statens vegvesen setter søkelyset på framtidens transportsystem og Vegvesenets rolle i utviklingen av smarte byer og smart transport. Det skjer på Teknologidagene i Trondheim, årets viktigste møteplass for forskning og utvikling i vegsektoren.

Konferansene spenner over temaer som Ferjefri E39 - Norges største og mest ambisiøse samferdselsprosjekt, Nullvisjonen i trafikksikkerhet, smartere vegtrafikk med ITS, bærekraftige byer med nullvekst og nullutslipp i biltrafikken, ny teknologi, datafangst og mye mer.

Smarte veier til grønn transport

Årets «Fellessamling» på onsdag formiddag tar et overordnet blikk på framtidens grønne infrastruktur. Hvordan kan alle dataene som Vegvesenet forvalter i kombinasjon med kunstig intelligens endre vårt transportmønster? Hva menes med smart og grønn infrastruktur? Hvordan satser Forskningsrådet på transport? Hva gjør næringslivet? Hva gjør de smarte byene for å få til en grønn omstilling og hvordan kan vi jobbe sammen?

Hit kommer blant andre Anne Kjersti Fahlvik (Forskningsrådet), Kari Asheim (Zero), Berit Laanke (SINTEF), Bjørn Tale Sandberg (Telenor) og Villa Kulid (Samferdselsdepartementet) for å belyse hvordan forskning og innovasjon kan hjelpe veg-Norge til å bli smartere og grønnere.

Hva betyr datafangst for framtidens transportsystem?

En av konferansene det er stor interesse for, er Nasjonal vegdatabank (NVDB) og geodata på onsdag og torsdag. Her får vi se inn i krystallkula med digitale briller og høre tanker om framtidens datafangstmetoder.

Geodata vil vise spennende fremtidsmuligheter med teknologi som allerede finnes, og som de fleste kan bruke allerede i dag. Kan for eksempel GPS-sporing av elg kombinert med laserdata skape tryggere veier og færre viltpåkjørsler?

Nå kan vi også få mer presise miljøregnskap med NVDB-data. Nye tjenester gir detaljerte data ferdig tilrettelagt for bruk i fartsmodeller og utslippsberegninger. Kode fra ITS-seksjonen løfter EUs utslippsformler ut av Excel og inn i moderne verktøy, og det blir plutselig enkelt å regne ut presise utslippstall.

SELVKJØRENDE/21. mai 2019

Nå er Ruters første selvkjørende busser i drift

Ved 14-tiden i går rullet Ruters selvkjørende busser "Mads" og "Oda" avgårde på sin første ordinære kjøretur mellom Kontraskjæret og Vippetangen i Oslo. Fra og med i dag kan alle med gyldig Ruter-billett benytte seg av det nye reisetilbudet. Kjøretøyene har 11 sitteplasser for passasjerer og vil kjøre i opptil 18 km/t. Les hele saken

LOGISTIKK/21. mai 2019

Først i Norge med 32 meters vogntog

Schenker AS planlegger som første logistikk selskap i Norge å teste ut vogntog av typen DUO2, med en lengde på 32 meter. Basert på erfaringene med innføring av vogntog på 25,25 meter, som Schenker AS fikk godkjent for prøvedrift, og senere ordinær trafikk, vil selskapet starte med testkjøring på Norske veier med 32 meters vogntog med en kapasitet på 80 tonn. Les hele saken

Til toppen