Tjene penger på at transportsektoren elektrifiseres?
(Foto: Shutterstock)

Tjene penger på at transportsektoren elektrifiseres?

En ny rapport identifiserer forretningsmuligheter på veien til en elektrifisert transportsektor.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Forskeren bak rapporten har systematisert kunnskap, erfaringer og ideer knyttet til forretningsmuligheter på veien til en elektrifisert transportsektor.

Norske virksomheter og sektorer er kategorisert inn i et elbil-økosystem. De fleste virksomheter i et slikt system befinner seg typisk nær sluttbrukeren, altså nedstrøms i verdikjeden. Få virksomheter befinner seg oppstrøms i verdikjeden: med bearbeiding av materialer og produksjon av biler og komponenter.

Rapporten peker mot flere forretningsmuligheter som virker lovende for norske virksomheter, men trekker spesielt fram følgende seks:

  1. Utviklingen av et moderne standardisert betalingssystem for lading.
  2. Mobilitetstjenester (MaaS) med elbil i porteføljen – bildeling, samkjøring, “last-mile” løsninger og andre abonnementstjenester.
  3. Rådgivningstjenester for elbilløsninger, i både Norge og utland.
  4. Videre bruk av elbilbatterier etter at de er tatt ut av bilen.
  5. Konvertering av konvensjonelle godsbiler til elektriske.
  6. Utvikling av bilflåteladingssystemer. 

Noen virksomheter har allerede begynt å gripe etter noen av disse mulighetene, mens andre av disse mulighetene synes fortsatt urørt.

Å få flere bedrifter til å heve innsatsen og gripe forretningsmuligheter som kommer i kjølevannet av elektrifiseringen av transportsektoren, vil være sentralt for at elbil-økosystemet i Norge skal blomstre.

Rapporten er skrevet som en del av ELAN-prosjektet og er finansiert av Forskningsrådet.

Hele rapporten: Norwegian business opportunities on the way to an electrified transport sector. Forfatter: Paal Brevik Wangsness. TØI-rapport: 1681/2019

SELVKJØRENDE/21. mai 2019

Nå er Ruters første selvkjørende busser i drift

Ved 14-tiden i går rullet Ruters selvkjørende busser "Mads" og "Oda" avgårde på sin første ordinære kjøretur mellom Kontraskjæret og Vippetangen i Oslo. Fra og med i dag kan alle med gyldig Ruter-billett benytte seg av det nye reisetilbudet. Kjøretøyene har 11 sitteplasser for passasjerer og vil kjøre i opptil 18 km/t. Les hele saken

LOGISTIKK/21. mai 2019

Først i Norge med 32 meters vogntog

Schenker AS planlegger som første logistikk selskap i Norge å teste ut vogntog av typen DUO2, med en lengde på 32 meter. Basert på erfaringene med innføring av vogntog på 25,25 meter, som Schenker AS fikk godkjent for prøvedrift, og senere ordinær trafikk, vil selskapet starte med testkjøring på Norske veier med 32 meters vogntog med en kapasitet på 80 tonn. Les hele saken

Til toppen