Tryggere kjøring ved dårlig sikt og tåke

Tryggere kjøring ved dårlig sikt og tåke

Vinteren har ikke kun snø og is, men det kan også være mye tåke. Tåke kan være like farlig som snø og is, hovedsakelig på grunn av dårligere sikt.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Blogginnlegg av Hurtigruta Carglass.

For tryggere kjøring, følg disse tipsene.

Fjernlys reflekterer tåken tilbake

Juster lyset. Når det er tåke, blir sikten begrenset. Den naturlige reaksjonen til sjåføren er å skru på fjernlys. Når sikten er begrenset på grunn av tåke, kan fjernlys gjøre det vanskeligere å se. Fjernlys reflekterer tåken tilbake på bilen, noe som gjør sikten enda dårligere.

Bedre sikt får du ved å benytte nærlys eller tåkelys, om du har dette. Viktig at du aldri skrur av alt lys på bilen. Andre bilister må kunne se deg.

Tilpass farten og øk avstanden

Reduser hastigheten og øk avstanden til andre biler. Når sikten er begrenset er det avgjørende og ha lav fart. Du vet aldri når det plutselig dukker opp en annen bil eller annet hinder i veien. Tilpass farten etter forholdene, så du alltid har god nok reaksjonstid.

Sørg for at du følger med på hastighetsmåleren for å passe på farten. Når du kjører i tåke kan du føle at du kjører saktere enn du faktisk gjør. Når man har dårlig sikt ønsker man ikke å ta blikket fra veien, men følg bevist med på farten din så du er sikker på at du har full kontroll.

I tillegg til å senke farten, bør du også øke avstanden til andre biler. Det kan føles tryggere å ligge rett bak en annen bil når det er tåke og dårlig sikt, men dette kan være enda farligere. Gi deg selv nok reaksjonstid og bremselengde.

Bruk høyre veimerking

Bruk veimerkingen langs veien. Bruk høyre veimerking for å holde bilen innenfor kjørefeltet. Pass på at du følger høyre veimerking, ikke midtlinjen da det er lettere å komme over i motgående kjørefelt.

Unngå å stoppe i veien

Stopp! Om det er for mye tåke og sikten er dårlig, er det bedre å stoppe og vente til sikten er bedre. Å stoppe i tåke kan forårsake andre problemer. Om du stopper i tåke – må du huske at andre biler mest sannsynlig ikke vil se deg. Det beste stedet å stoppe er i en innkjørsel, parkeringsplass eller rasteplass. Hvis du må stoppe på siden av veien, trekk deg så langt ut som mulig. Når det er veldig dårlig sikt, skal du helst prøve å unngå å stoppe i veien.

Tett tåke varer som regel ikke så lenge, hold deg rolig og følg tipsene over. Hold deg trygg og kjør forsiktig!

AUTONOM SKIPSFART/22. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

VONGTOG/21. februar 2019

– Skjerp kravene og få farlige vogntog bort fra veiene

Et stort flertall nordmenn mener kravene til vogntog bør skjerpes, viser en ny NAF-undersøkelse. I tillegg bør transportfirmaer og de som kjøper transporttjenester holdes medansvarlig for sikkerheten. – Vi kan ikke leve med utryggheten folk opplever med farlige vogntog, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF. Les hele saken

Til toppen