Tynnslitt tillit til vogntog på norske vinterveier
(Foto: NAF)

Tynnslitt tillit til vogntog på norske vinterveier

Farlige vogntog svekker folks trygghetsfølelse på vinterveiene. Det slår en ny undersøkelse fra medlemsorganisasjonen NAF fast. - Folk kjører med hjertet i halsen i møte med vogntogene, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

72 prosent har vært bekymret for tilstanden til vogntog som ferdes på norske vinterveier. Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact for NAF.

Kun en av ti stoler på vogntogenes utrustning

Det står heller ikke bra til med tilliten til vogntogene. 62 prosent svarer at de har svært liten eller liten tillit til at vogntog som kjører på norske vinterveier er godt nok utstyrt for norske vinterforhold. Kun 9 prosent har tillit til at vogntogene er rustet for vinterføre.

– Dette bekrefter det vi ser og hører daglig fra norske vinterveier. Vogntogene er en reell bekymring som skaper utrygghet. Mange kjører med hjertet i halsen og bekymrer seg for at det skal skje ulykker, sier Ryste.

Det er særlig i Nord- og Midt-Norge folk rapporterer om høy grad av bekymring for vogntogene, men bekymringen er utberedt også i resten av landet.

Folk opplever problemet tett på

Hele 45 prosent svarer at de selv har sett vogntog i vinter som står fast eller har kjørt av veien.

– Det viser at dette ikke er en teoretisk problemstilling eller noe folk bare leser om i mediene. Vogntog som ikke takler norsk vinterføre er noe folk ser og opplever på veiene, sier Ryste.

NAF representerer 500.000 medlemmer som ferdes i trafikken. I starten av januar gjennomførte organisasjonen en demonstrasjon av hva som skjer når et vogntog mister kontroll på hengeren og treffer en personbil i 60 kilometer i timen.

– Dette er alle bilisters store skrekk og en frykt mange kjenner på nå med glatte vinterveier og mange store vogntog på veiene. Konsekvensene kan bli store og det er lite du som sjåfør kan gjøre selv for å unngå det, sier Ryste.

Skjerp kravene og utfør flere kontroller

NAF krever strengere krav til vogntogene og flere kontroller for å luke ut kjøretøyene som ikke er skodd for norske vinterveier. I tillegg må de som kjøper transporttjenester ta et ansvar for trafikksikkerheten.

– Det har blitt flere kontroller, men langt sterkere lut må til når problemene fortsatt er så omfattende. Politikerne må raskt sørge for skjerpede krav og tettere oppfølging, sier Ryste.

Fakta om undersøkelsen

Utfører InFact AS (på oppdrag for NAF)
Populasjon Norge, innbyggere +18 år 
Antall intervjuer 1013 V
ekting Kjønn, alder, bosted 
Feilmargin Maksimalt +/- 3 %-poeng 
Metode InFact automatiske telefonintervjuer 
Periode 13. februar 2019

 

KOLLEKTIVTRANSPORT/19. mars 2019

Byvekstavtale for Trondheimsområdet klar

15.mars ble utkastet til byvekstavtale for Trondheimsområdet undertegnet. Målet med avtalen er at vekst i persontrafikken skal skje med kollektivtrafikk, sykkel eller gange. -Det har vært et stort fokus på jernbanens rolle og muligheter i dette arbeidet, sier leder for regional samhandling i Midt- og Nord-Norge, Anne Skolmli. Les hele saken

LOGISTIKK/18. mars 2019

Utnevnt til ny administrerende direktør DHL Express Europe

DHL Express har utnevnt Alberto Nobis som ny administrerende direktør for Europa. Nobis var Global CFO for DHL Express fra 2009 til 2012, før han flyttet tilbake til sitt hjemland Italia i 2013. Som administrerende direktør for DHL Express Italia bidro Alberto Nobis til å drive divisjonens vekst i det italienske markedet. Fra 1. januar 2019 har han tatt over ansvaret for Express Europe etter John Pearson, som ble Global CEO for DHL Express. Les hele saken

Til toppen