Verdens første hydrogenferje

Verdens første hydrogenferje

Norled, Fjord1 og Boreal er med i konkurransen om å utvikle og drive verdens første hydrogenferje som vil seile i Rogaland.

  • Miljø
Motta nyhetsbrev fra Transport & Logistikk

Statens vegvesen har satt i gang nok et ambisiøst utviklingsprosjekt som vil bidra til å redusere utslipp av CO2 og til utvikling av norske rederier og maritim industri.

- Våre medlemsrederier har tatt store sprang før, og er klare til å ta fatt på denne oppgaven også.  Det sier administrerende direktør i NHO Sjøfart, Frode Sund.

Levere endelig tilbud våren 2018

Hydrogenferja skal være i full drift på sambandet Hjelmeland-Nesvik-Skipavik i Rogaland i 2021. De tre rederiene som er kvalifisert i konkurransen skal levere endelig tilbud våren 2018.

- Det betyr at man i praksis på under tre år må prosjektere og å bygge ferja og den nødvendige infrastrukturen på land. Rederiene tar på seg et stort ansvar, ikke bare for å utvikle konseptet, men også for full drift av ferja. Dette har aldri vært gjort før. Det er så nytt at Sjøfartsdirektoratet må utvikle regelverket parallelt med prosjektering og bygging. Kontrakten og framdriftsplanene må derfor ta hensyn til risikoen som ligger i prosjektet, sier Sund.

Totalt skal utslippene på sambandet reduseres med over 4.000 tonn CO2 årlig. Dette utgjør rundt en prosent av de samlede utslippene fra norske ferjer. Det er også krav til at hydrogenferja skal kunne driftes helelektrisk med lading fra land.

LOGISTIKK/14. mai 2019

Oslo City Hub er åpnet

Logistikkleverandøren DB Schenker åpnet 8. mai sitt første distribusjonssenter for utslippsfri distribusjon i Oslo, den nye Oslo City Hub. Den sentralt beliggende nye terminalen vil redusere CO2-utslippene av by distribusjon med 80% ved hjelp av elektriske biler og e-sykler. Oslo City Hub er en del av Electric City, Oslo by sin feltaktivitetssatsing knyttet til byens status som Europas Miljøhovedstad 2019. Les hele saken

Til toppen