Publisert
22.February.2018
Batterilading med vind i seilene
Neste år kan Statsraad Lehmkuhl seile ut av havna i Bergen helt uten utslipp. Enova støtter det innovative batteriprosjektet med over 4 millioner kroner.
– Statsraad Lehmkuhl har vært relativt miljøvennlig i over hundre år allerede. Store deler av året er det tross alt vindkraft som står for framdriften. Nå skal vi gjøre henne enda mer miljøvennlig for de neste hundre årene, og håper skipet blir en foregangsmodell både for andre seilskuter og flere typer fartøy, sier direktør Haakon Vatle i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl.
Gir neste generasjon sjøfolk nyttig erfaring
Statlige Enova bidrar med i overkant av 4,2 millioner kroner til ombyggingen.
– Med tanke på batterirevolusjonen til sjøs kan vi med rette si at det blåser en vind over maritim sektor for tiden. Det pågår nå prosjekter som tester ut batteriløsninger i nær sagt alle skipstyper – nå også seilskip! sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Selskapet, som arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, ser på «Statsraaden» som et viktig utstillingsvindu for ny teknologi:
– Statsraad Lehmkuhl spiller en betydningsfull rolle i utdanningen av norske sjøkrigsskolekadetter, samt videregåendeelever og lærlinger innen maskinist- og matrosfaget. Nå vil skipet gi neste generasjon sjøfolk tidlig erfaring med ny teknologi. Det vil bidra til å bygge holdninger og kunnskap om batteriløsninger som de kan ta med seg videre i karrieren, sier Nakstad i Enova.
Lader batteriet både under seiling og i havn
I dag benytter skipet dieselgeneratorer til driften av skuta, samt til framdrift ved behov. Etter installasjonen vil batteriet bistå med begge deler, og begrenser dermed hvor mange generatorer man trenger å holde i gang. Men batteri gir også rom for å utnytte vinden i seilene enda bedre:
– Propellen på skipet kan også brukes til å generere energi, litt som en vindmølle. Denne energiproduksjonen varierer med farten til skuta, så den er ikke konstant, men med vårt system kan energien lagres på batterier og være tilgjengelig til bruk når det trengs miljøvennlig motorkraft, eller til bruk i den daglige driften om bord, for eksempel til varme og matlaging, sier Sigurd Øvrebø, produktsjef for elektro- og energisystemer i Rolls-Royce Marine, som er teknologileverandøren i prosjektet.
Samtidig med installasjonen av batterier klargjøres skipet for landstrøm med mulighet for lading i havn. Det gir miljøvennlige anløp til havnene skuta besøker, ikke minst i hjemmehavnen Bergen hvor kombinasjonen av batteri og landstrøm vil gi nullutslipp.
– Vi gleder oss kanskje aller mest til rolige middager uten duren fra dieselgeneratorene, sier Vatle i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl. – Vi har stadig større fokus på miljø og bærekraft, og i årene fremover planlegger vi å legge ut på ulike klimatokt. Hva er vel riktigere enn å gjøre det med batterier om bord?
Fartøyet ligger nå i dokk i Laksevåg for blant annet å bygge batterirom. På grunn av skipets mange planlagte seilinger framover er prosjektet tidligst gjennomført i november.